12月活動預告

12月活動預告

不知不覺又黎到年尾,相信大家近半年都過得不容易。諗起無耐之前明泰弟弟貼子嘅留言,我哋都好感觸,好想有一日每個人可以做到自己喜歡嘅事,好想香港會變得更加好。

黎緊十二月,已經係我哋同青年夢工場合辦嘅最後三場活動。多謝佢地同大家一直以來比嘅機會同支持。黎緊除咗有受歡迎嘅天文同生態活動,我哋仲會開始生與死嘅項目,期望出年可以帶大家行公墓、講葬禮、參加真人圖書館分享、認識相關嘅文化同政策,最重要嘅係可以幫到人發現自己、加深個人對生死嘅啟悟。

HOBBYHK十二月活動報名連結:https://forms.gle/C3KcEe1rY13C9VVS7

活動一:一封不遲來的信 — 遺書體驗工作坊
日期:12月7日
地點:青年夢工場(屯門井財街政府服務大樓四樓)
時間:14:00-16:00
名額:12
導師:陳培興 (HOBBYHK Co-Founder)、陳鮮叡博士、吳若楠 (社會學及社會政策系碩士研究生)
費用:全免
目的:通過閱讀他人的遺書,從不同社會角色了解生死;藉由遺書試寫的經驗發現自己,了解自已獨一無二的生命和人生意義,並在小組討論裡加深個人對生死的啟悟。

活動二:屯門公園導賞
日期:12月22日
集合:14:00 夢工場(屯門井財街政府服務大樓四樓)
地點:屯門公園
時間:14:00-16:00
名額:12
導師:James Kwok (生態攝影師)
費用:全免

活動三:咖啡灣觀星
日期:12月28日
集合:20:00 夢工場 或 20:30自行到達咖啡灣
地點:咖啡灣
時間:20:00-22:00
名額:20
導師:徐世亨 (HOBBYHK Co-Founder,天文教育工作者)
費用:全免

Leave a Comment

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *